Her har vi samlet lidt generelle spørgsmål vi oftest møder
Hvad betyder BARF?
- BARF er en forkortelse af Bones And Raw Food (eller skal man været helt politisk korrekt så står det for Biologically Appropriate Raw Food) og betyder faktisk blot råfodring som naturen ville gøre det. Konceptet blev “opfundet” eller navngivet af en australsk dyrlæge tilbage i ’80erne, Ian Billinghurst. Hans bøger er værd at læse hvis man vil dybere ned i BARF og dens betydning for hunde. https://www.drianbillinghurst.com/
Hvor meget BARF skal min hund have pr. dag?
- Alle mål er ca. da ikke 2 hunde er ens (se på hunden, er den for tyk = mindre at spise, for tynd, ja ganske rigtigt, mere mad 🙂 )
- Op til 6 måneder, op til 5-7% af hundens vægt pr. dag, og ja, hvalpe kan sagtens få BARF
- 6 til 12 måneder, 3-5% af hundens vægt pr. dag
- +12 måneder, 2%. Aktive hunde skal måske have mere og mindre aktive hunde skal have mindre. Kig på hunden 🙂
Er det dyrt at give BARF?
- Alt er relativt – det kommer helt an på hvad foder du kommer fra og størrelsen på din hund. Kommer du fra supermarkedets 15kg til 200,-, ja så er det dyrere at give BARF, men har du fodret med et dyrt tørkost mærke, så er dagsprisen ens. Skellet kommer omkring 25kg hvor det tipper. Men hvad du så efterfølgende sparer på dyrlægeregninger og alle fordelene ved BARF kan dårligt gøres op i penge..
Hvad må man give sin hund af råt foder?
- Stort set alt – blot det er råt. Der er, som hos mennesker, ting hunden ikke kan lide, men det finder man sjovt nok først udad når man har serveret det. Derudover skal man nok fravælge griseben grundet gelatinen som hunde har svært ved at fordøje. Men ellers kan vi anbefale: Lam, Okse, Hjort, Hest, Kylling, Kalkun, Laks, Kanin, Kænguru, And, Gås, Struds osv. Alt sammen noget vi har i butikken. Og JA!, de må gerne få fugleben, så længe de er rå. De elsker det 🙂
Er det ikke farligt af give råt foder?
- Udviser man samme respekt for maden som når man tilbereder sin egen mad er der ikke mange fare ved det. Alt vores BARF er lyn nedfrosset til -40 grader ved fremstillingen og er ligeledes på frost fra fabrik til os, så der er ikke meget der overlever det. Evt. tænk tanken at en hund jo kan grave et kødben op efter 2 år i jorden og spise videre på det, helt uden problemer..de har lidt af en mave som kan klare det meste, også BARF. En sund og rask hund vil aldrig spise noget der vil skade den, for hvad mad angår, er de pænt kvikke.
Hvordan starter man?
- Din hund kan i princippet spise alle typer kød fra dag 1, men for at skåne jeres nattesøvn og dårlige maver anbefaler vi at man starter med de lyse kødtyper, såsom kallun, kylling og lam. Lad hundes mave vænne sig til at der kommer kød ned. Kød skal “ligge” kortere tid i maven før den bliver opløst kontra tørfoder. Det er den funktion man arbejder henimod (stærkere mavesyre), og de fleste hunde omstiller meget hurtigt maven til det, men der er ingen grund til at fremprovokere noget. Efter et par uger med de lyse kødmodeller kan man begynde at give hunden lidt mere at arbejde med såsom brusk i kæbekød etc. Igen, jo større variation man byder hunden, jo større robusthed opnår man i maven – og hunden, den vil elske det. Efter et par måneder burde maven være kørt ind på BARF og selv kødben bliver spist og fordøjet. (Utrænede hundemaver kaster typisk kødben op da dens mavesyre ikke er kraftig nok). Ikke 2 hunde er ens – se på hunden, fungerer maven? er man i tvivl, spørg os, måske vi har et fif eller 2.
Fastedage?
- At fodre dyr er som børneopdragelse – ALLE har en mening. Mht. fastedage er meningerne meget delte. Mange af vores kunder gør det ikke, men i stedet oplever hunden selv spiser mindre eller intet nogen dage, og dermed beviser at at de spiser for at overleve og ikke leve. Grunden til fastedage skulle være som når dyrene i naturen ikke fange noget bytte dyr og derved tære lidt på resurserne. Læs lidt om det og gør hvad I finder rigtigt. Ps. en ulv kan gå i 19-20 dage uden at spise før det bliver kritisk, så 1 dag vælter ingen 🙂 Men man får et par skuffede hundeøjne.
Kan man fodre barf & tørfoder ?
- 50/50 kalder vi dem – og ja, mange gør det af forskellige årsager. Vi anbefaler man gør det i separate måltider, dvs. tørfoder for sig og det rå på et andet tidspunkt. Men som med alt andet når man fodre hunde – fungerer maven? Hvis ja, super, hvis nej, så skal der justeres et eller andet sted. Større hunde klarer bedre 50/50 end mindre hunde. Spørg hvis du er i tvivl.